Lieve, dappere Gerben,

19 keer ben jij in je jonge leven al geopereerd en dat betekent dat we a.s. dinsdag een wel zeer dubieus "jubilleum" hebben. Dan zul je voor de 20e keer onder het mes gaan, het is toch onvoorstelbaar.

Negentien keer liepen we door, vaak lange, koude gangen met jou in bed, op weg naar de operatiekamers. Negentien keer jouw handen ondertussen vasthoudend zodat je jezelf niet zou bezeren. Negentien keer kleedde ik mij om in een veel te grote operatie-overall en dito sloffen. Negentien keer ging ik samen met jou die koude, kille operatieruimte binnen waar de paniek bij jou in alle hevigheid toesloeg. Negentien keer probeerde ik je te kalmeren door je goed vast te houden en vooral door met je te blijven praten. Negentien keer zag ik je worstelen maar uiteindelijk toch in slaap vallen. Negentien keer gaf ik je een dikke kus en liet ik je achter bij al die vreemde mensen in de operatiekamer. Maar ook negentien keer zat ik naast je toen je wakker werd, klaar om je te troosten en je wederom stevig vast te houden.

Een aantal keer werd je geopereerd in de hoop dat je kwaliteit van leven flink vooruit zou gaan. Die keren was ik hoopvol gestemd. Een aantal keren werd je geopereerd omdat er complicaties waren en was je erg ziek op het moment van onder narcose gaan. Die keren was ik angstig.

Toen je vier jaar geleden je DBS kreeg was ik bijzonder emotioneel. Nooit eerder had ik zoveel moeite je achter te laten bij al die mensen.

En nu wordt je aanstaande dinsdag voor de twintigste keer geopereerd. En lieve Gerben, je mag het best weten, ik ben bang, heel bang. Bang voor de operatie zelf, bang voor de dagen erna en bang voor tegenvallend resultaat. Ik wil je niet achterlaten daar. Ik wil niet een lange dag moeten wachten voor ik je weer vast kan houden en met eigen ogen kan zien dat je het allemaal goed doorstaan hebt. Ik wil jou niet meer zien lijden. Ik wil je angsten weg kunnen nemen maar dat kan ik niet.

Maar......ik spreek mezelf streng toe en verman me. Want hé, ik hoef maar naar jou te kijken en ik zie hoe het moet. Jij neemt de dingen zoals ze komen. Je hebt vertrouwen in jouw dokter. En wat moet dat moet, ook al ben je hartstikke bang. Je bent met afstand de dapperste persoon die ik ooit gezien heb in mijn leven. Wat jij al niet hebt moeten doormaken, het is een godswonder dat je nog zo vrolijk bent. Een mooie heliumballon in het vooruitzicht en je gaat er weer voor. Ongelooflijk vind ik het....

De komende dagen wil ik het liefst dag en nacht met jou op schoot zitten. Jij heel dicht bij me, zodat ik zoveel mogelijk je kan ruiken, je kan voelen, je kan knuffelen. Ieder stukje Gerben wil ik in me opnemen en opslaan in mijn hart. Dan maken we dinsdag samen voor de twintigste keer de gang naar de operatiekamer, laat ik je in vertrouwen achter bij al die deskundige mensen in Groningen waar wij ook nu weer onze hoop op gevestigd hebben en laat ik mij vervolgens op jouw golven meevoeren. Ik zal net zo dapper zijn als jij altijd bent. Want wat moet dat moet, ook al ben ik hartstikke bang.

Papa en ik, samen trekken we jou hier weer door heen en jij op jouw beurt, trekt ons er doorheen. Samen zijn we sterk en gaan we op weg naar een rustigere toekomst!

Je broers, papa en ik, wij houden zo ontzettend veel van jou en zijn zo ontzettend trots op jou! Liefs, mama

   
 
 

Main Menu

Achtergrond info

Wat is er nu precies met Gerben aan de hand???
Gerben is 11 weken te vroeg geboren op 12 oktober 2004. Na de eerste zeer moeizame periode in het ziekenhuis leek er weinig aan de hand. Wel wisten we vrij snel dat Gerben doof was. Helaas kwam zijn motorische ontwikkeling niet of nauwelijks op gang en liet hij zeer veel ongecontroleerde bewegingen zien (dystonie).
Na ruim een jaar van onderzoek door de kinderneuroloog kwam eind augustus 2006 dan toch een diagnose en helaas niet zo'n gunstige. Gerben heeft een mitochondriale stofwisselingsziekte (een energiestofwisselingsziekte). De officiele naam is: mitochondriale encefalomyopathie. Het mitochondrion is een onderdeel van iedere cel in ons lichaam. Het is een heel klein, maar essentieel onderdeel van elke cel, omdat het ervoor zorgt dat er in de cel voldoende energie wordt gemaakt. Doordat er ergens in het mitochondrion een stofje mist, wordt er uiteindelijk te weinig energie aangemaakt in alle cellen van het lichaam. Dit heeft grote gevolgen!
Lees meer...

Join4Energy

 
Image
 

Join4Energy zamelt geld in om onderzoek en projecten te financieren die bijdragen aan het verlichten en oplossen van energiestofwisselingsziekten en de gevolgen daaarvan (kwaliteit van leven).

 
Meer weten? Stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .